Help me Pol. mag., you're my only hope!

Jag kan inget om storpolitik och internationell rätt och hela det där jävla trasslet, men det hindrar mig inte från att undra. Nu verkar hela Serbien (det har blivit två nedlåtande bloggar om Serbien på sistone, och jag förstår om vissa kan ta illa upp, men om ni bara slutade bete er som idioter skulle ni slippa det här...) ha fått kollektiv nationalpanik (igen) över tanken på ett självständigt Kosovo. Jag kan inte låta bli att undra varför de bryr sig så förbannat. En utfattig avkrok, till stor del befolkad av folk som ingen verkar vilja veta av. Det påstås vara olagligt för dem att bryta sig ur den grandiosa serbiska republiken. Vadå olagligt? Upplys mig, ni som vet!

Obi-wan
Och så avslutar vi med en nästan helt ickerelaterad idolbild.

Kommentarer
Postat av: tsss

Enkelt, Kosovo ockuperades av Nato för att "förhindra etnisk utrensning av albaner" (efter att serbisk polis och arme reagerat då de provocerats av albanska terroister), i stället blev det en etnisk utrensning av serber o andra icke-albaner efter ockupationen(från 15% till 5%). Ingen suverän stat kan tillåta att någon annan helt sonika tar en del av dess område, jämför med att t.ex. Nato tar Skåne från Sverige. Då kan lika gärna Skottland, Catalonien , Korsika, Quebec o andra områden bilda nya länder för att inte tala om Abchasien, Sydossetien, Transdnestrien eller de ryskspråkiga områdena i baltikum. De har i så fall samma rätt att bilda egna länder (!!??)

2008-02-15 @ 16:03:13
Postat av: Martin

Jag tänker inte försvara NATOs agerande på Balkan, men att utmåla Serbien primärt som ett offer för Albansk "terrorism" är faktiskt lite magstarkt. Det var inga större problem för Slovenien att förklara sig självständigt, och vad är skillnaden? Jo, Slovenien har aldrig setts som en del av Serbien. Frågan är alltså vad det är som gör Kosovo (med vadå, 10% serber?) till serbiskt?

2008-02-15 @ 16:35:41
URL: http://radarminnet.blogg.se
Postat av: think - its not illegal yet

Om man endast räknar de olika etniska gruppernas procentuella andel av populationen som den avgörande faktorn i frågan "Vad gör Kosovo serbiskt?", så är Kosovo albanskt, om vi ser till dagens demografiska struktur det vill säga.

Man bör dock ta till hänsyn att provinsen har haft en serbisk majoritet från 1400-talet ända fram till år 1897 då det skedde en stor populationsändring som resultat av det Grekisk-Ottomanska kriget. Ungefär 400,000 serber blev då fördrivna av de Ottomanska styrkorna, som sedan ersatte merparten av den serbiska befolkningen med albaner från höglanden i norra Albanien.

Att albanerna i dagsläget vill bestämma över provinsen de bor i är fullständigt naturligt, lika naturligt som den smärta och vrede som serber känner inför att förlora det som egentligen utgjorde kärnan i det första serbiska kungariket.

Det som inte är okej är att världen och medierna fortfarande väljer att se Serbien som en skurkstat till följd av den enkelriktade och onyansierade medierapporteringen av händelserna under kriget i Kosovo (dvs. den senaste konflikten. Mängder av artiklar finns att tillgå på det ämnet).

Fördjupar man sig i ämnet så upptäcker man snart att Kosovo och världspolitiken som verkat i bakgrunden där inte är som den presenterats till folket i media av våra politiker och nyhetsankare. Folk är alldeles för lata när det gäller att ta till sig information och kritiskt granska alla källor helt enkelt.

Think - it's not illegal yet!

2008-02-15 @ 23:57:34
Postat av: Martin

Tack för svaret!

Jag är medveten om att konflikterna på Balkan inte rapporterats särskilt objektivt i (väst)media, men hur man än vrider och vänder på saken så kommer man inte undan att Serbien är störst och starkast i regionen och inte varit direkt ödmjuka i sin inställning till omgivande folkslag och regioner. Det är aldrig ett gott tecken när man har politiska ledare i uniform som dessutom är bästa kompisar med Ryssland. Man blir ju lite skeptisk när landets största parti delvis består av de här lirarna: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a3/%C5%BDeljko_Ra%C5%BEnatovi%C4%87.jpg

2008-02-16 @ 10:50:45
URL: http://radarminnet.blogg.se
Postat av: think - its not illegal yet

Whoa, whoa, whoa! Vänta lite nu... Du länkar till en bild på Zeljko Raznatovic aka Arkan. Han är numera död och regeringen han var så nära sammanlänkad med är sedan åtta år ersatt med en västvänlig regering som har uppfyllt och respekterat alla internationella avtal och åtaganden under dessa åtta år.

Under tiden har kosovoalbanerna vägrat att ens förhandla kosovofrågan utan satt sig på tvären och sagt att de endast accepterar fullständig självständighet och ingenting annat. Så kan man inte bete sig i ett modernt samhälle. Man måste kunna diskutera, förhandla och kompromissa.

2008-02-16 @ 13:14:23
Postat av: Martin

Det parti som fick flest röster i det serbiska parlamentsvalet 2007 var SRS, det kan man inte skoja bort. Arkans gamla parti gick ihop med SRS för inte så länge sen. Alltså består SRS till en del av personer som de på bilden jag länkade till. OK?

Att sen kosovoalbanerna verkar vara helt locos är en annan femma. Desto större anledning att låta dem hålla på och kaosa runt i ett eget litet land.

2008-02-16 @ 13:28:24
URL: http://radarminnet.blogg.se
Postat av: Johan B.

Du erkänner att dina kunskaper i området är begränsade men hanterar ändå argumenten oförsiktig. Jag får nästan en känsla att du har satt dig in i problematiken väldigt djupt när jag ser med vilken säkerhet du hävdar vissa saker.
Du nämner Slovenien och anser att Kosovos fall inte skiljer sig åt. Det är precis tvärt om. Anser man att Kosovo ska vara självständigt ska man undvika att nämna Slovenien. Sloveniens självständighet rättfärdigas genom uttalanden från ?Arbitration Commission of the Peace Conference on the former Yugoslavia?. Enligt kommissionen hade de jugoslaviska republikerna (endast de, inte folken, etniska minoriteterna eller provinserna) rätt till självständighet eftersom Jugoslavien har upphört att existera. Även existerande eller ickeexisterande av Jugoslavien var omstritt då, men kommissionens uttalande gav Slovenien juridisk täckning för självständighet. Kosovo är en serbisk provins och albanerna etnisk minoritet. Så redan där blir självständigheten av Kosovo brott mot gällande regler. Har kommissionen som satte upp reglerna för upplösningen av Jugoslavien åberopats som grundregel för självständigheter tidigare blir det svårt att bortse ifrån kommissionens uttalanden när det gäller Kosovos eventuella självständighet nu.
Sen finns det Helsingforsavtalet från 1975 som förbjuder ändring av gränserna med våld och utan ?moderlandets? medgivande.
Brott mot gällande folkrätten även där.
Dessutom finns gällande FN-resolution 1244 som uttryckligen säger att Kosovo tillhör Serbien och förvaltas av FN. Återigen går utropande av självständighet mot gällande folkrätten.

Det känns att jag behöver påminna dig om att hela nu gällande folkrätten bygger på att inga gränser ska ändras med våld eller utan att det har skett efter överenskommelse mellan parter det berör. Hade det inte varit så, hade vi idag haft några fler stater i världen. Korsika, Baskien, Kurdistan, Katalonien, Flandern, Srpska, Skottland, ett par territorier i gamla Sovjet m.fl. väntar på att detta ska ändras. Först efter en eventuell ändring i reglerna hur man blir självständig är det relevant att tala om den procentuella fördelningen av etniska grupper i delar av vissa länder. Hittills har det varit heligt att inte ändra gränser utan att alla parter har kommit överens om det, ändras det blir det en helt annan ordning i världen. Innan den eventuella självständigheten av Kosovo har det inte hänt att man tar en del av landet ifrån en FN-medlem.
De som hävdar att självständigheten är olaglig har juridiken på sin sida. Olagligt är det som är emot den gällande juridiken. Det kan man tycka vad man vill om, men det är så.
Sen tror jag att du har blandat ihop parterna här när det gäller uniformer. Politiska ledare i uniform finns inte ibland serberna däremot bland albanerna.
Huvudargumenten för självständighet har varit att det annars kan bli oroligheter eftersom albanerna börjar bli otåliga. Det kryllar av militärer bland de ledande albanerna. Börja med nuvarande premiärministern och fortsätt bakåt bland både premiärministrar och de lägre rankade ledarna. Män i uniform överallt.
Det finns inte en enda serbisk ledare som sitter vid makten med militär bakgrund. De har inte heller visat sig i uniformer i offentliga sammanhang. Inte en enda som har varit inblandad i krig eller stött Milosevic. Värt att tänka på det! Att motståndare till Milosevic straffas hårdare än själva Milosevic leder bara till att missnöjesoppositionen stärkas.
Din information om lirarna på bilden är också felaktig.
Dessa hade ett eget parti utan större framgång i mitten av 90-talet, för att efter några år försvinna helt. De ingår inte i något nuvarande parti annat än eventuellt som okända medlemmar.
I och med att dessa är mer intresserade av snabba pengar än politiska möten i källarlokalerna är jag tveksam att de överhuvudtaget ?slösar? sin tid på politisk verksamhet.
Min uppmaning är att man ska försöka skilja på fördom och verklighet!

2008-02-16 @ 13:42:13
Postat av: think - its not illegal yet

Johan B: Utmärkt inlägg! Jag tror inte man behöver säga så värst mycket mer...

2008-02-16 @ 15:46:42
Postat av: Martin

Tack! Det var precis det där jag behövde. Lite handfasta juridiska fakta.

2008-02-16 @ 16:11:56
URL: http://radarminnet.blogg.se
Postat av: Frida

Jösses.

2008-02-16 @ 18:00:03
URL: http://vad-frida-sa.bloggagratis.se
Postat av: sirdur

Korkat skrivet !!!!!Kosovo är och förblir serbiskt!!!etnisk utrensning av albaner det var faktiskt tvärtom (är serbisk flykting från kosovo)..prata inte skit innan ni varit med om det själva!!!!!!!!!!!!!!!!!1

2008-04-01 @ 11:20:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0