Fördomsfri?

Det är alltid med skräckblandad förtjusning jag får mina fördomar bekräftade. Man känner sig liksom lite dålig i själen, men samtidigt märkligt insiktsfull. Om ni inte håller med mig, ärligt talat – upp med handen, alla ni som hellre gör affärer med vitryssar än med tyskar.

image18
Om man bildsöker på "Belarus" får man upp väldigt många bilder på traktorer. Först tyckte jag att det var extremt festligt, sen insåg jag att det faktiskt finns en traktortillverkare som heter så.


(Det är väl lika bra att lägga till en brasklapp med en gång: Nej, jag tycker inte att vitryssar är lägre stående varelser. Jag tycker inte araber är smutsiga hundar. Dessutom är jag notoriskt skeptisk till att använda skillnader i "genomsnittsbeteenden" för att göra skillnad på individer.)

Kommentarer
Postat av: K

Du kör dina svagt underbyggda rasistiska doktriner men avslutar men en slags försäkring att du minsann _inte_ är allt det du står för, "så det så".
SD gör det inte särskilt finessrikt och du är inte bättre.

Du grundar alltså hela din uppfattning om väldigt många länder efter en studie där dryga tusen studenter deltog. Utslaget per land blir det i absolut bästa fall runt 80-90. För en hyffsad undersökning krävs minst 1000 per land. Och även om du hade t o m undersökt över 5000 studenter från ett specifikt land så vore det dumdristigt att dra några rasteorier du så klumpigt experimenterar med.

Din tankeförmåga är slående låg. Ska jag då enligt din tafatta och sällsynt ointelligenta modell anta att svenskar är simpla bönder? Naturligtvis inte. Det är vi inte, men med din argumentation kan man göra så. Emigrera till Danmark, där kanske du hör hemma bland patrasket.

2008-03-26 @ 19:23:50
Postat av: Martin

Jaha, brasklappen räckte tydligen inte. Alla människor har fördomar, och kan man inte erkänna det är man full av skit. Och på vilket sätt "grundar jag min uppfattning om väldigt många länder" på den där undersökningen? Antingen är du inte läskunnig eller så läste du inte vad jag skrev. Du anser alltså på fullt allvar att man måste vara rasist för att tycka att businesskulturen i Vitryssland är annorlunda än den i Tyskland? Vad har det med respektive lands innevånares människovärde att göra? Det är du, inte jag, som gör den kopplingen. Hur var det nu med fördomar?

Att bedöma en individ efter något slags genomsnittsbeteende hos den population han eller hon tillhör är nästan alltid helt meningslöst, då variationen mellan individer i populationen i stort sett alltid är större än variationen i genomsnitt mellan olika populationer.

2008-03-26 @ 20:25:56
URL: http://radarminnet.blogg.se
Postat av: Martin

Förresten, om ironin var avsiktlig spår jag dig en lysande framtid i underhållningsbranchen.

2008-03-26 @ 21:17:55
URL: http://radarminnet.blogg.se
Postat av: Fors

Mycket konstig och dålig kommentar postad av personen som kallar sig K.
Sätt dig ner och fundera en stund.

2008-03-27 @ 17:10:28
Postat av: Bengt-Åke

MYCKET intressant forskning som stämmer väl med våra "fördomar", eller ska vi säga trederade empiriska erfarenheter av andra "kulturer" inom vår kultur. Nästa steg är att gå vidare och undersöka om dessa skillnader verkligen är kulturella eller om de beror på genetiska faktorer.

Skillnader i "genomsnittsbeteenden" har enorm betydelse för "genomsnittsbrottsligheten" vilken har en enorm betydelse för de som drabbas. ALLT säkerhetstänkande bygger på riskminimering och riskförebyggande. Att politiker och journalister
de senaste 30 åren har förnekat alla skillnader och försökt få oss att tro att det inte finns några risker har försatt oss i en fruktansvärd situation som redan har drabbat många av oss rent fysiskt och som snart kommer att orsaka oss ett fruktansvärt lidande.

2008-04-01 @ 13:36:30
Postat av: Martin

Bengt-Åke, jag tror du har hamnat i fel blogg.

2008-04-01 @ 13:51:12
URL: http://radarminnet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0