Huh?

Helen Mirren har hamnat i blåsväder efter att ha uttalat sig om våldtäktsproblematiken i GQ. Inget konstigt i sig, eftersom alla som uttalar sig i frågan brukar hamna i blåsväder. Men den här gången är jag extra förbluffad över vilken totalt hjärndöd kritik hon fått. Mirren har sagt, ordagrant (förutsatt att hon är korrekt citerad):

"I went to a convent school until I was 18 and had never spent a night away from home, or gone to parties. So I was very innocent when I went to college in London and I was living on my own. And I found guys were horrible, mean, rude, insulting and so without feeling."

"I was [date-raped], yes. A couple of times. [But I did not report the assaults because] you couldn't do that in those days."

"[A rape would occur if a woman, voluntarily engaging in sexual activity, said 'no' at the last moment.] But, I don't think she can have a man into court under those circumstances."

"Date-rape is a 'tricky area', [and] one of the subtle parts of the men/women relationship that has to be negotiated and worked out between them."

Jag fattar inte riktigt hur hon kan få kritik för detta. Hon säger sig ha blivit våldtagen i sin ungdom – knappast någon hon bör få kritik för. Hon säger vidare att det inte var någon poäng att anmäla en date-rape på den tiden – sannolikt riktigt, särskilt med tanke på att det inte verkar vara någon större poäng med det nuförtiden heller, och knappast är det hennes fel det heller. Att konstatera att en våldtäkt äger rum om någon som säger "nej", som tidigare sagt/indikerat "ja", tvingas till att ha sex kan knappast heller påstås vara kontroversiellt.

Kritikerna menar att hon med dessa uttalande cementerar uppfattningen om att det inte är lönt att anmäla våldtäkter. Hur man kommer till den slutsatsen utifrån citaten ovan är för mig en gåta. Att konstatera att det inte verkar vara någon större poäng att anmäla en date-rape (om vi utgår från att meningen med anmälningen är att få förövaren dömd) är inte samma sak som att tycka att det är OK att det är så. Jag tycker Helen Mirrens uttalanden är ovanligt nyanserade, och dessutom ganska modiga (inte minst i det kvasimoralkonservativa England).

Kommentarer
Postat av: Nina

Men Martin, du vet väl att Folk är dumma i huvudet?

2008-09-02 @ 21:49:36
URL: http://www.igel.bloggagratis.se
Postat av: Martin

Jo, men jag trodde att jag försökte bättra mig. Eller, att de försökte bättra sig. Det beror ju på hur man ser det!

2008-09-03 @ 10:26:24
URL: http://radarminnet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0